Σελίδες

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Πορτογαλική Δημοκρατία (República Portuguesa)

Πληθυσμός
10.627.250 κατ.
Έκταση
92.090 τ.χλμ.
Πρωτεύουσα
Λισαβώνα



Επίσημες γλώσσες
Πορτογαλικά
Πολίτευμα
Προεδρευoμένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία
Θρησκεία
Ρωμαιοκαθολισμός



Νόμισμα
Ευρώ (παλιότερα Εσκούδο)
Διοικητική διαίρεση
Διοικητικά η Πορτογαλία χωρίζεται σε πέντε περιφέρειες:
Αλεντέχιο, Αλγκάρβε, Κέντρο, Λισαβώνα και Κοιλάδα του Τάγου, Βορράς



Μεγαλύτερες πόλεις:
Οι μεγαλύτερες πόλεις με τον πληθυσμό τους είναι:
Λισαβώνα - 2.547.665
Πόρτο - 1.509.958
Μπράγκα - 754.830
Αβέιρο - 460.157
Κόιμπρα - 430.845
Φάρο - 391.819

Σάββατο 7 Μαΐου 2011

ΙΣΠΑΝΙΑ -Η Sagrada Familia έγινε εκκλησία!

Ποτέ ξανά δεν είχε χρησιμοποιηθεί ως εκκλησία η Sagrada Familia, ένα από τα ιστορικά και κυρίαρχα έργα του Καταλανού αρχιτέκτονα Γκαουντί στη Βαρκελώνη.
Εκατόν είκοσι οκτώ χρόνια μετά τη θεμελίωσή της το 1882, η εκκλησία καθαγιάστηκε από τον Πάπα Βενέδικτο τον 16ο και έγινε Βασιλική και μπορεί πλέον να τελεστεί εκεί η Θεία Λειτουργία και να την παρακολουθήσουν οι πιστοί.


Όταν ολοκληρωθεί, η Sagrada Familia θα μπορεί να υποδεχτεί 10.000 πιστούς…
Ο Ποντίφικας χαιρέτισε την «πίστη» του Αντόνιο Γκαουντί, ο οποίος, όπως επισήμανε, κατάφερε να συνδυάσει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των μεγάλων καθεδρικών ναών με μια νέα δημιουργικότητα.
Ο Αντόνιο Γκαουντί απεβίωσε το 1926 και το έργο συνεχίζεται βάσει των σχεδίων και των εντολών του.

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Σωτήρης Μουστάκας

Γεννήθηκε το 1940 στην Λεμεσό της Κύπρου. Συμμετύχε Ενεργά στον Ε.Ο.Κ.Α. και κλείστηκε στην φυλακή από τους Άγγλους για 7 μήνες. Μετά το σχολείο πήγε στην Αθήνα σε υποκρίτικη σχολή, παρά τις εντάσεις που έιχε με τον πατέρα του για το θέμα αυτό. Η αγάπη του για την ηθοποιοία ξεκίνησε στις όταν ο Νίκος Σταυρίδης του είπε να τον βρει στην Αθήνα. Εκεί έδωσε εξετάσεις στην υποκριτική όπου την πρώτη φορά κόπηκε. Την δεύτερη φορά όμως κατάφερε να περάσει. Συμμετήχε σε πολλές κομικές παραστάσεις κυρίος με τον Κώστα Τσάκονα και τον Μάρκο Σεφερλή. Πέθανε στην Αθήνα το 2007.

Ορίστε κάποια βίντεο με τον Σωτήρη Μουστάκα:
http://www.youtube.com/watch?v=KKBcZlnJdcg&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=jn4cnZXkPCc&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=gyULdF0dj4g&feature=related

Μαχάτμα Γκάντι

Ο Μαχάτμα Γκάντι γεννήθηκε στις 2 Οκτωβρίου του 1869 στο Πορμπαντάρ στην Αγγλική αποικία της Ινδίας. Αγωνίστηκε με απεργίες για την ανεξαρτησία της χώρας του, αλλά ειρηνικά. Πέτυχε την Ανεξαρτισία και ο ίδιος συντέλεσε ως πρωθυπουργός. Ο φιλόσοφος Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ είπε πως το όνομα Μαχάτμα σημαίνει Μεγάλη Ψυχή. Πέθανε το Οκτωβρίου 30 Ιανουαρίου 1948 στο Νέο Δελχί.

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Κωνσταντίνος Α' της Ελλάδος


 Ο Κωνσταντίνος Α' ήταν βασιλιάς των Ελλήνων από το 1913-1917 & 1920-1922. Ήταν αυτός που ψήφισε ως πολίτευμα της χώρας την Βασιλευόμενη Δημοκρατία καταργώντας την Συνταγματική Μοναρχία. Βρέθηκε πολλές φορές σε αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό της χώρας Ελευθέριο Βενιζέλο, σε τρία κυριότερα σημεία. Ά) Στους Βαλκανικούς Πολέμους, Β') Στον Εθνικό Διχασμό ως και Γ')Την Μικρασιατική Καταστροφή. Γεννήθηκε στις 21 Ιουλίου 1868 και πέθανε στις 11 Ιανουαρίου 1923.

Ευτυχισμένοι μαζί

Το "Ευτυχισμένοι μαζί" ήταν μια τηλεοπτική σειρά, που προβαλλόταν από τον τηλεοπτικό σταθμόMega Channel. Η σειρά ξεκίνησε τη σεζόν 2007-2008 στις 5 Οκτωβρίου 2007 και η μεγάλη επιτυχία που σημείωσε κατά την πρώτο κύκλο προβολής της οδήγησε στην δημιουργία και δεύτερου κύκλου, την τηλεοπτική περίοδο 2008-2009. Είναι διασκευή του σεναρίου της πρωτότυπης ισπανικής σειράςLos Serrano.



ΗθοποιόςΡόλος
Γιάννης ΜπέζοςΔιονύσης Μαυροτσούκαλος
Κατερίνα ΛέχουΕλένη Μαυροτσούκαλου
Πέτρος ΜπουσουλόπουλοςΜάρκος Μαυροτσούκαλος
Ιωάννα ΠηλιχούΕύα Παλαιολόγου
Κώστας ΙντζεγιάνΜήτσος Κοτσάμπασης (Προήχθηκε σε πρωταγωνιστής στον 2ο κύκλο, ενώ προηγουμένως έκανε έκτακτες συμμετοχές)
Αλεξάνδρα ΠαντελάκηΙφιγένεια
Άρης ΤσάπηςΘανάσης Μαυροτσούκαλος
Εύη ΔαέλληΦίφη Παλαιολόγου
Σάββας ΣαλίπαςΓιαννάκης Μαυροτσούκαλος/Αφηγητής
Δημήτρης ΜαυρόπουλοςΣπύρος Μαυροτσούκαλος
Βιβή ΚόκκαΒίκυ Γεωργίου
Τάσος ΓιαννόπουλοςΜάκης Κοτσάμπασης
Θανάσης ΤσαλταμπάσηςΦώτης Τσιγδέμογλου

Βασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία




Η Βασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία είναι βασισμένη στην Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και μοιάζει σχεδόν με την Συνταγματική Μοναρχία. Ο Βασιλιάς σε αυτό το πολίτευμα έχει πολύ περιορισμένη εξουσία. Στην Απόλυτη Μοναρχία ο Βασιλιάς συγκεντρώνει όλες τις  εξουσίες στο πρόσωπο του (δικάζει, νομοθετεί και εκτελεί ο ίδιος). Στην Συνταγματική Μοναρχία ο Βασιλιάς έχει πάλι όλες τις εξουσίες στο πρόσωπο του, αλλά παραδίδει σύνταγμα. Στην Βασιλευόμενη  Κοινοβουλευτική Δημοκρατία οι εξουσίες του Βασιλέα περιορίζονται από την κυβέρνηση. Σε αυτόν ανήκουν μόνο οι αντιπροσωπευτικές δικαιοδοσίες.  Στην Ελλάδα είχαμε Βασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία από το 1864 μέχρι την λήξη της Στρατιωτικής Δικτατορίας το 1974.

Δομινικάνικη Δημοκρατία




Η Δομινικάνικη Δημοκρατία βρίσκεται στην Καραϊβική Θάλασσα. Συνορεύει με την Αϊτή. Απέκτησε ανεξαρτησία το 1844 από την Αϊτή το 1844. Βρίσκεται στο νησί Ισπανιόλα και καταλαμβάνει τα 2/3 του νησιού.

                  Πρωτεύουσα:Άγιος Δομήνικος(2.022.000 κατ.)
                  Έκταση:48.671 τ. χλμ.
                  Πλυθησμός:9.262.000 κατ.
                  Πυκνότητα:187 κατ. ανά τ. χλμ.
                  Νόμισμα:Δομινικανό πέσο
                  Επίσημη θρησκεία:Καθολικισμός
                  Επίσημη γλώσσα:Ισπανική

Εγνατία Οδός




Η Εγνατία Οδός είναι ένας αυτοκινητόδρομος της Ελλάδας με μήκος 670 χλμ. Ξεκινάει από την Ηγουμενίτσα, διασχίζει  τη βόρεια Ελλάδα, και φτάνει στα Ελληνοτουρκικά σύνορα στους Κήπους. Έχει δύο ρεύματα με διαχωριστική νησίδα στη μέση και κάθε ρεύμα έχει δύο λωρίδες κυκλοφορίας και δεξιά λωρίδα έκτακτης ανάγκης. Η μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα είναι τα 130 χλμ. την ώρα. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1994 και ολοκληρώθηκε το 2009.
Η Εγνατία Οδός είναι το ελληνικό κομμάτι του άξονα που διασχίζει την Ευρώπη Ε90. Διασταυρώνεται με τους αυτοκινητοδρόμους Α5/Ε55 (Ιόνια Οδός), Ε853 (Κακαβιά-Ιωάννινα), Ε92 (Ηγουμενίτσα-Βόλος), Α3/Α27/Ε65 (Κεντρική Οδός), Α29 (Κρυσταλλοπηγή-Σιάτιστα), Α1/Ε75 (Εύζωνοι-Αθήνα), Α25/Ε79 (Προμαχώνας-Θεσσαλονίκη), Α23 (Κομοτηνή-Νυμφαία), και Α21/Ε85 (Ορμένιο-Αρδάνιο). Συνδέεται επίσης με τους κάθετους οδικούς άξονες Καβάλα-Εξοχή και Ξάνθη-Εχίνος. Τροφοδοτείται από 4 λιμάνια και 6 αεροδρόμια, και περιέχει πλήθος σηράγγων, γεφυρών και ανισόπεδων κόμβων. Τη διαχείριση και συντήρηση του αυτοκινητοδρόμου έχει αναλάβει η Εγνατία Οδός Α.Ε. η οποία κατασκευάζει παράλληλα και 5 κάθετους οδικούς άξονες που συνδέουν την εγνατία με τα βόρεια σύνορα της χώρας.
Η Εγνατία Οδός στον κάθετο άξονα Θεσσαλονίκης-Πρωμαχόνα ο αυτοκινητόδρομος καταλήγει στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα του Πρωμαχόνα. Ο άξονας αυτός διακλαδώνεται 14 χλμ. έξω από την Θεσσαλονίκη με τον οριζόντιο άξονα Θεσσαλονίκης-Καβάλας.

Γάτες...




ΛΕΟΠΑΡΔΑΛΗ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΜΠΑΜΠΟΥΙΝΟ!!!







Τίγρη της Σιβηρίας





Η Τίγρη της Σιβηρίας είναι ένα ζώο που κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Σήμερα υπάρχουν μόλις 330-370 ενήλικα ζώα. Ζουν στα δάση της νοτιοανατολικής Ρωσίας (σύνορα με Κίνα).


Είναι το μεγαλύτερο αρπακτικό και η μεγαλύτερη γάτα στον κόσμο. Ζει συνήθως μόνη. Είναι νυκτόβιο ζώο και για να βρει τροφή μπορεί να μετακινηθεί πολλά χιλιόμετρα.


Έχει κίτρινα μάτια με μαύρες κόρες που μεγαλώνουν και μικραίνουν ανάλογα με το φως. Το αρσενικό έχει μήκος σχεδόν 3 μ. (1μ. ουρά) καιβάρος 300 κ. Το θηλυκό είναι πιο μικρόσωμο και ζυγίζει λιγότερο από 180 κ.


Κυνηγάει αγριογούρουνα, ελάφια, λαγούς, σολομούς, ακόμη και καφέ και μαύρες αρκούδες. Το θηλυκό για να γεννήσει θέλει 3,5 μήνες. Γεννά4-6 μικρά που είναι τυφλά.


Κύριος εχθρός της είναι ο άνθρωπος που την κυνηγά. Το 75% - 80% θανάτων της Τίγρης οφείλεται στον άνθρωπο.
Επιτίθεται σπάνια σε ανθρώπους. Για να εξασφαλίσει την τροφή της χρειάζεται περιοχές μεγαλύτερες από 20 χλμ.

Καράτε





Αλήθεια ξέρουμε τι σημαίνει και τι είναι το Καράτε; Τα ιδεογράμματα «Καρά-τε» σημαίνουν άδειο χέρι. Είναι με άλλα λόγια μια τέχνη για την αποτελεσματική χρήση του άοπλου σώματος.


Το Καράτε προσφέρει πολλά όπως:
1) Βελτίωση του καρδιοαναπνευστικού συστήματος.
2) Αύξηση της ταχύτητας και της εκρηκτικής δύναμης.
3) Αποφυγή αρνητικών συνηθειών και ώθηση στην υγιεινή διατροφή.
4) Πειθαρχία (σωματική και πνευματική).
5) Ανάπτυξη του θάρρους. Καταπολέμηση του φόβου και της δειλίας.
6) Αυτοπεποίθηση


Το Καράτε έχει εξαπλωθεί παγκοσμίως. Έτσι το 1985 η Δ.Ο.Ε. το αναγνώρισε επίσημα ως άθλημα.

«Η εξάσκηση των νέων παιδιών στο Καράτε τονώνει την αυτοπεποίθηση, βοηθώντας τα ψυχολογικά και αυξάνει τη μυοσκελετική δύναμη-αντοχή-ευλυγισία».
Σταύρος Διαμονατόπουλος (καθηγητής Φυσικής Αγωγής)
«Το Καράτε είναι μια ολοκληρωμένη μορφή άσκησης για τα μικρά παιδιά που εγκυμονεί λιγότερους κινδύνους σε σχέση με άλλα αθλήματα».
Κωνσταντίνος Κοσκινάς (παιδιάτρος)


Έτσι λοιπόν αποφάσισα και εγώ να ασχοληθώ με το Καράτε και καλώ και όλους εσάς να κάνετε το ίδιο. Στο Καράτε αισθάνομαι χαρά είτε κερδίσω είτε χάσω στους αγώνες που παίρνω μέρος, γιατί ξέρω ότι προσπάθησα όσο μπορούσα και αποκτώ εμπειρία που θα μου είναι χρήσιμη αργότερα. Ζητούμενο δεν είναι μόνο η νίκη αλλά η προσπάθεια που κάνω και η συμμετοχή.


Το Καράτε αποτελεί μια πολεμική τέχνη.Δημιουργήθηκε στην Ιαπωνία και συγκεκριμένα στην πόλη Οκινάβα. Τα πιο διαδεδομένα συστήματα παραδοσιακού καράτε παγκοσμίως είναι το Shotokan, το Gōjū-Ryū, το Wado-Ryu, το Shito-Ryu και το Uechi-Ryu. Από τα είδη αυτά εγώ ασχολούμαι με το Shotokan. Είναι το πιο διαδεδομένο είδος Καράτε. Βασικό του στοιχείο είναι η βαθιά και σταθερή στάση, ώστε ο αθλητής να έχει ευστάθεια και δυναμισμό στις κινήσεις του.


Αυτός που διέσωσε και καθιέρωσε το Shotokan Karate είναι ο Funakoshi Gichin (Φουνακόσι Γκιτσίν). Γεννημένος το 1868 στο Shuri της Okinawa εργαζόταν αρχικά σε σχολείο ως καθηγητής.


Σπιναλόγκα





Η Σπιναλόγκα είναι ένα νησί στον κόλπο της Ελούντας, στο Ν. Λασιθίου της Κρήτης. Χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο για τους Λεπρούς το 1905. Στην αρχή τους λεπρούς τους συγκέντρωναν στην «Μεσκινιά» (Ηράκλειο), μιας και θεωρούσαν ότι μπορούσαν να μολύνουν τον υπόλοιπο λαό.


Την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η Κρήτη κατακτήθηκε από τους Γερμανούς, οι κατακτητές αναγκάστηκαν να στέλνουν τρόφιμα στου λεπρούς αφού από το απέναντι χωριό, την Πλάκα, είχαν εκδιωχθεί όλοι οι κάτοικοι. Κανένας κατακτητής δεν πήγε στη Σπιναλόγκα γιατί φοβόνταν μην κολλήσουν. 


Έτσι, οι κάτοικοι του νησιού μπόρεσαν να κάνουνπαράνομο ραδιοσταθμό και να μαθαίνουν ειδήσεις από το Λονδίνο και το Κάιρο.


Όταν η ασθένεια των λεπρών τελείωσε αφού ανακαλύφθηκαν φάρμακα (1957), το νησί έκλεισε.Η Σπιναλόγκα για μερικές δεκαετίες έμεινε ακατοίκητη. Όμως αργότερα, εξαιτίας των τουριστών, πολλά κτίρια επισκευάστηκαν. Σήμερα το νησί δέχεται πολλούς επισκέπτες.

Το μεγαλύτερο χρέος...





Το μεγαλύτερο εθνικό χρέος
 που έχει καταγραφεί ποτέ
 είναι αυτό των Η.Π.Α.
 που ξεπερνάει τα
 10 τρις δολάρια 
σύμφωνα με το ρολόι 
του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, 
το οποίο ξέμεινε από ψηφία.

Ατυχής Πόλεμος του '97

Ο Ατυχής Πόλεμος του '97 ήταν ανάμεσα στην Ελλάδα & σστην Τουρκία στα εδάφη της Θεσσαλίας μετά την σταλή στρατού και στόλου στην επανάσταση της Κρήτης. Ξεκίνησε στις 6 Απριλίου 1897 και τελείωσε στις 7 Μαϊου του ίδιου χρόνου με συντριπτική ήττα των Ελλήνων. Με την ληξη του πολέμου η Τουρκία πήρε αποζιμείωση 4.000.000 τουρκικών λιρών και ο προθυπουργός Δηλιγιάννης παραιτήθηκε.

CO2...





Δέκα στρέμματα 
τροπικού δάσους 
απορροφούν ετησίως
 έναν τόνο CO2.

Θεόδωρος Π., Στ1΄

Η μεγαλύτερη πόλη του κόσμου




Η μεγαλύτερη πόλη του κόσμου
είναι το 
Τόκιο με συνολικό πληθυσμό
 
38.000.000 κατ. 
Το Τόκιο είναι επίσης
και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη
σε πληθυσμιακή πυκνότητα
με 
14.000 κατ. ανά τ. χλμ.

Η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο





Η μεγαλύτερη 
σε έκταση χώρα στον κόσμο
είναι η Ρωσία
με 17.098.242 τ. χλμ.

Αμέλια Έρχαρτ





Η πρώτη γυναίκα πιλότος 
που διέσχισε μόνη της 
τον Ατλαντικό Ωκεανό, 
ήταν η Αμέλια Έρχαρτ
Πραγματοποίησε την πτήση 
τον Μάιο του 1932
σε ηλικία 34 ετών.
Η πτήση της διήρκεσε 
14 ώρες και 56 λεπτά
Ξεκίνησε από τις Η.Π.Α. 
και προσγειώθηκε στη Β. Ιρλανδία.

Η μεγαλύτερη πυραμίδα...





Η μεγαλύτερη
πυραμίδα του κόσμου
είναι η
πυραμίδα του Χέοπα 
στην Αίγυπτο 
με περίπου 148 μ. ύψος 
και βάρος 5.273.000 τόνους.