Σελίδες

Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Τι μου άρεσε στην ταινεία το Καναρινί ποδήλατο

- Μου άρεσε που ο δάσκαλος έβαλε το Λευτέρη ταμεία και τον βοηθούσε με τις πράξεις. Ακόμη μου άρεσε που ολομόναχος δε φοβήθηκε να μπει σε τρένο και να πάει κάπου αλλού.

Μαδαγασκάρη

Η Μαδαγασκάρη βρίσκεται στην Αφρική και είναι νησί-κράτος. Έχει έκταση 587.041 τετρ. χλμ. και πληθυσμό 20.763.897 κατ. Είναι το τέταρτο στον κόσμο νησί. Έχει πληθυσμό 21.281.844 κατ. Πρωτεύουσα είναι το Ανταναναρίβο και η μεγαλύτερη πόλη με πληθυσμό 1.403.449 κατ.
Η οικονομία της χώρας βασίζεται στο επάγγελμα των ψαράδων, την καλλιέργεια της γης και στον τουρισμό. Ανεξαρτητοποιήθηκε από την Γαλλία το 1960.
Η Μαδαγασκάρη παλιά ήταν ενωμένη με την Αφρική. Πριν από 80 εκατ. χρόνια αποχωρίστηκε από αυτήν. Άνθρωποι υπάρχουν στο νησί από το 200-500 μ.Χ.
Το νησί αποτελεί έναν από τους 10 τόπους υψηλής βιοποικιλότητας στον κόσμο. Υπάρχουν 12.000 είδη φυτών, από τα οποία το 70%-80% είναι ενδημικά. Γνωστό φυτό είναι ο ¨φοίνικας του ταξιδιώτη¨ (ravanela madagascariensis).
Τα ζώα που υπάρχουν στο νησί έχουν σχέση πιο πολύ με την Ασία παρά με την Αφρική. Ενδημικό ζώο είναι ο λεμούριος προπίθηκος που απειλείται με εξαφάνιση.
Στο νησί υπάρχουν 32 είδη χαμαιλέοντα. Στο νησί δεν υπάρχουν πίθηκοι και δηλητηριώδη φίδια. Για την προστασία των ζώων έχουν δημιουργηθεί πολλά περιβαλλοντικά πάρκα. Από αυτά το Περιβαλλοντικό Πάρκο Τσίνγκι Ντε Μπεμαράχα έχει ανακηρυχθεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ το 1990 σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.



Έκταση: 587.041 τ.χλμ.
Πληθυσμός: 21.281.844 κατ.
Επίσημη γλώσσα: Μαλαγασικά, Αγγλικά, Γαλλικά
Νόμισμα: Αριάρι
Θρησκεία:
50% ανιμιστικές λατρείες
45% χριστιανοί (Καθολικοί, Προτεστάντες)
5% μουσουλμάνοι

Γιακ (yak)

Το γιακ-yak (Bos grunniens or Bos mutus) είναι θηλαστικό, βοοειδής και ενδημικό ζώο της κεντρικής και Ν. Ασίας. Ζει στο Θιβέτ σε ύψος 4.000-6.000 μ. Μπορεί κανείς να το συναντήσει μέχρι και τις πεδιάδες της Μογγολίας και Ρωσίας.
Τρέφεται με τη φτωχή βλάστηση των βουνών. Υπάρχουν άγρια γιακ και εξημερωμένα. Το βάρος του μπορεί να φτάσει μέχρι και τον 1 τον. και μπορεί να ξεπεράσει τα 20 έτη ζωής. Έχει ύψος 2-2,2 μ. και μήκος 3-3,4 μ. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το γάλα του, το τρίχωμά του, τα κόπρανά του για λίπασμα και τo ίδιο για τις διάφορες δουλειές τους.
Το γιακ-yak (Bos grunniens or Bos mutus) είναι θηλαστικό, βοοειδής και ενδημικό ζώο της κεντρικής και Ν. Ασίας. Ζει στο Θιβέτ σε ύψος 4.000-6.000 μ. Μπορεί κανείς να το συναντήσει μέχρι και τις πεδιάδες της Μογγολίας και Ρωσίας.
Έχει ύψος 2-2,2 μ. και μήκος 3-3,4 μ. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το γάλα του, το τρίχωμά του, τα κόπρανά του για λίπασμα και τo ίδιο για τις διάφορες δουλειές τους.

Πώς προσπαθεί ο δάσκαλος να βοηθήσει το Λευτέρη στην ταινεία το Καναρινί ποδήλατο;

Ο δάσκαλος προσπαθεί να ενεργοποιήσει το Λευτέρη βοηθώντας τον με ιδιαίτερα μαθήματα, μες στην τάξη βάζοντάς τον άλλοτε να κάνει πράξεις, άλλοτε να διαβάζει κείμενα στη Γλώσσα. Μέρα με τη μέρα το παιδί έδειχνε και περισσότερη βελτίωση. Τα άλλα παιδιά δεν τον συμπαθούν και δεν παίζουν μαζί του. Όταν ο δάσκαλος τον έβαλε ταμία ο Λευτέρης φοβάται ότι θα αποτύχει. Στα άλλα παιδιά αυτό δεν άρεσε καθόλου, γιατί συνηθίζονταν ταμίας να γίνεται ένας καλός μαθητής.

Θέατρα στο σχολείο μας:

ΤΡΙΤΗ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤ2 ΤΆΞΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ:


"ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ"
10.00 - 10.45


ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤ1 ΤΑΞΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ:


"ΚΑΠΟΤΕ ΡΙΖΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΓΙΑ" ΛΑΪΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ
10:45 - 11.30


ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Ε2 ΤΑΞΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ:


"Ο ΑΣΗΜΕΝΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ" ΤΟΥ Γ. ΜΠΟΝΤΗ
11.45 - 12. 30


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΑΡΑ ΤΣΙΑΟΥΣΙΔΟΥ

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Αξιότιμε Γενικέ Γραμματέα του ΟΗΕ,

ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΟΗΕ
είμαστε οι μαθητές της Στ΄2 τάξης του 8ου Δημοτικού Σχολείου Κορδελιού. Σας γράφουμε αυτό το γράμμα διότι είμαστε πολύ στεναχωρημένοι που στις τριτοκοσμικές κυρίως χώρες υπάρχουν παιδιά-στρατιώτες. Θα θέλαμε λοιπόν, να σας πούμε διάφορους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει αυτά τα παιδιά να έχουν όπλα υπό την κατοχή τους.

Σκεφτείτε να ήσασταν εσείς ή ο οποιοσδήποτε στη θέση αυτών των παιδιών. Θα ζούσατε κάτω από ασφυκτικές συνθήκες και ανήμπορος να αντιδράσετε από εκβιασμούς και βία (σωματική ή ψυχολογική) δε θα μπορούσατε να κάνετε διαφορετικά. Το όπλο θα ήταν η καθημερινότητά σας, για να επιβιώσετε καθώς και η ζωή σας θα διέτρεχε θανάσιμο κίνδυνο. Γιατί όλα αυτά τα παιδιά να πεθαίνουν κάθε μέρα; Γιατί αναγκάζονται να πολεμούν; Σας γράφουμε όλα αυτά τα πράγματα, για να σας δείξουμε τι περνάνε αυτά τα παιδιά και να εξηγήσουμε ότι ελπίζουν σε σας!

Εμείς θα θέλαμε ο ΟΗΕ αλλά και άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις, να βοηθήσουν στη σωτηρία αυτών των παιδιών για να καταφέρουν να αποκτήσουν μία ζωή που τους αξίζει!! Μία ζωή με χαρές και παιχνίδια, με πολλές φιλίες και παρέες, σαν τη ζωή όλων των παιδιών. Σας ευχαριστούμε πολύ και ελπίζουμε να βοηθήσετε στο να σωθούν αυτά τα παιδιά.

Με εκτίμηση,

οι μαθητές της ΣΤ’2 τάξης

Η αντοχή της Ελλάδας στα χρόνια του Β' Παγκοσμίου πολέμου

Η Ιταλία ξεκίνησε την απειλή της για να κατακτήσει την Ελλάδα το 1939 όταν κατέλαβε την Αλβανία. Στις 15 Αύγουστου του 1940 το ιταλικό υποβρίχιο ''Delfino'' χτύπησε και βύθισε το Ελληνικό αντιτορπιλικό ''Έλλη'' που μετέφερε την εικόνα της Θεοτόκου. Τον Οκτόμβριο του 1940 ο ιταλός πρεσβευτής Γκράτσι ζήτησε την παράσδοση της χώρας. Η απάντηση του Ιωάννη Μεταξά (προθυπουργού) ήταν ΟΧΙ. Ύστερα ο Ιταλικός στρατός εισχώρησε στα Ελληνικά εδάφη από την Αλβανία. Ο στρατός των Ιταλών συντρίφτηκε. Οι Έλληνες ξεκίνησαν να αντεπιτίθονται στα Αλβανικά εδάφη και οι ήττες των Ιταλών διαδέχονταν η μία την άλλη. Τον Μάρτιο του 1941 μια μεγάλη Ιταλική στρατιά συντρίφτηκε. Αυτή η νίκη συνέβαλε στην πρώτη νίκη των Συμμάχων ενάντια στον Άξονα. Ο Γερμανικός στρατός αποφάσισε να αναλάβει ο ίδιος την επίθεση ενάντια στην χώρα μας. Η Ελλάδα αντιμετόπισε και τον στρατό της Γερμανίας στο Ρούπελ και στα υπόλοιπα οχυρά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα. Όμως οι Γερμανοί κατέλαβαν την Αθήνα τον Απρίλιο του 1941. Το Μάι του 1941 αλεξιπτοτιστές με αεροπλάνα έπεσαν στην Κρήτη. Οι Κριτικοί όμως τους περίμεναν από κάτω έτοιμοι να τους σφάξουν.

Άννα Φράνκ

Η Άννα Φράνκ γεννήθηκε στις 12 Ιουνίου 1929 στην Φρανκφούρτη της Γερμανίας. Ήταν Γερμανίδα και στη θρησκεία Εβραία. Η Άννα έγγραφε ένα ημερολόγιο όταν ήταν κρυμμένη με την οικογένεια της στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας, Άμστερνταμ, όταν τη χώρα είχαν κατακτήσει οι Γερμανοί.
Η μετακόμηση της οικογένειας της σε μια σοφίτα, προκάλεσε μεγάλο σοκ στην Άννα. Το 1944 οι γερμανοί τους βρήκαν και τους έστειλαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ύστερα η Γκεστάπο λεηλάτησε τη σοφίτα ρίχνοντας στο πάτωμα περιοδικά μαζί και το ημερολόγιο της Άννας.
Η Άννα και η αδερφή της πέθαναν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Αφού τελείωσε ο πόλεμος ο πατέρας της Άννας που είχε σωθεί επέστρεψε στο διαμέρισμά, βρήκε το ημερολόγιο και το εξέδωσε με τον τίτλο The Diary of a Young Girl (Το Ημερολόγιο μιας Νεαρής Κοπέλας).
Στο ημερολόγιο η Άννα περιγράφει τη ζωή της από τις 12 Ιουνίου 1942 μέχρι την 1η Αυγούστου 1944. Είναι γραμμένο στα Ολλανδικά.

“Τετάρτη 3 Μαρτίου 1944”
“Είναι μια φοβερή εποχή. Γύρω λυσσομανάει ο πόλεμος και κανένας δεν ξέρει αν είναι ζωντανός την άλλη μέρα. Θυμάμε που ζούσαμε όλοι μαζί στην πόλη και περιμέναμε απο στιγμή σε στιγμή να την αδειάσουν για να φύγουμε. Οι μέρες μας ήταν γεμάτες κανονιές και πυροβολισμούς και τις νύχτες μυστηριώδης ήχοι έρχονταν από τα βάθη. Αυτό συνεχίστηκε έτσι καμιά βδομάδα, ώσπου ένα βράδυ μας σκέπασε μια νύχτα που κρατάει ακόμη και σήμερα.”

Σφαγή του Διστόμου

Έγινε στις 10 Ιουνίου 1944 στο Δίστομο στην Βοιωτία. Οι Γερμανοί έψαχναν στην περιοχή να βρουν αντάρτες. Έπεσαν όμως σε ενέδρα στην περιοχή Στειρίου και ηττήθηκαν. Οι απώλειες των Γερμανών ήταν: 40 νεκροί ενώ οι αντάρτες έχασαν μόνο 1 άντρα.
Μετά τη μάχη ο γερμανικός στρατός μπήκε στο Δίστομο σφάζοντας όλους τους κατοίκους. Σκοτώθηκαν 228 άτομα (117 γυναίκες και 111 άντρες), ανάμεσά τους και 53 παιδιά κάτω των 16 χρονών. Στην ευρύτερη περιοχή οι νεκροί έφτασαν τους 600.

Μεγάλη Βρετανία

Η Μεγάλη Βρετανία είναι ένα νησιώτικο κράτος βορειοδυτικά της Ευρώπης. Έχει πλυθησμό 59.000.000 κατ. και έκταση 244.820 τ.χλμ. Συνορεύει με την Ιρλανδία. Το κράτος περιλαμβάνει όλο το νησί της Βρετανίας και το 20% των εδαφών του νησιού της Ιρλανδίας. Έχει πρωτεύουσα το Λονδίνο με 7.512.000 κατ. Και συμπρωτεύουσα το Μπέρμιγχαμ με πλυθησμό 994.000 κατ. Οι μεγαλύτερες περιφέρειες είναι οι: Αγγλία, Σκοτία, η Ουαλία και η Β. Ιρλανδία. Οι μεγαλύτερες πόλεις του είναι οι εξής:Λονδίνο, Μπέρμιγχαμ, Μπέλφαστ, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ, Εδιμβούργο, Λίντς κ.α. Έχει ως πολίτευμα την Βασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Βασίλισσα είναι η Ελισάβετ Β` και ο προθυπουργός ο Ντέιβιντ Κάμερον. Ως νόμισμα έχει την Λίρα Στερλίνα και η πυκνότητα αγγίζει τους 250 κατ. Ανά τ.χλμ.

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Να η απόδσειξη των αφίσων των Ισπανών οτι οι Έλληνες κοιμούνται

Το 50 δούλευαν για να αναστηλώσουν την Ελλάδα..
Το 70 δούλευαν για να κάνουν μια καλύτερη Ελλάδα..
Το 90 δούλευαν για μια Ευρωπαϊκή Ελλάδα...
Το 2010 εξακολουθούν να δουλεύουν για μια ανύπαρκτη Χώρα...ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΣΥΝΗΔΕΙΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΟΤΙ ΑΠΛΑ ΤΟΥΣ ..ΔΟΥΛΕΥΑΝΕ..!!!!!


πηγή: http://www.inout.gr/showthread.php?t=82493

Βυζαντινό μουσείο θεσσαλονίκης

Λίγο μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης είχε ωριμάσει η ιδέα να ιδρυθεί ένα Βυζαντινό Μουσείο που θα περιείχε εκθέματα από τον Βυζαντινό πολιτισμό. Το 1913 ο Στέφανος Δραγούμης διέταξε να θεμελιωθεί το Κεντρικό Βυζαντινό Μουσείο. Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης τότε είχε μια άποψη να στεγαστεί το μουσείο στο ναό Αχειροποιήτου Θεσσαλονίκης. Όμως τελικά μουσείο έγινε η Ροτόντα. Το 1916 πολλά εκθέματα μεταφέρθηκαν στο μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Αθηνών, για λόγους ασφάλειας. Το 1975, μετά την δικτατορία των Συνταγματαρχών, το θέμα επανήλθε. Το 1989 το κτίριο θεμελιώθηκε και τελικά τελείωσε η κατασκευή το 1993. Από την Αθήνα τα εκθέματα επεστράφηκαν & τελικά τα εγκαίνεια του μουσείου έγιναν στις 11 Σεπτεμβρίου 1994. Το μουσείο αριθμεί στις 11 αίθουσες και στα 11.500 τ. μ. Απ`αυτά η μόνιμη έκθεση καλύπτει τα 3.000 τ. μ.

Τηλ. : 2313 306 400
Fax : 2310 838 597
e-mail: mbp@culture.gr
ώρες λειτουργείας: Δευτέρα 10:30-17:00 & Κυριακή 08:30-15:00

Ελληνικός Εφύλιος Πόλεμος

http://www.youtube.com/watch?v=v4ClkefSGg8
http://www.youtube.com/watch?v=uC8oCz5fMiY&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=1vR3qBWdODE&feature=related